PROJE NEDEN YAPILDI;
Süzek Kanyonu ve Macera Parkuru Doğal ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgenin turizm altyapısının ve sosyo-kültürel altyapının iyileştirilmesine ve turizm gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamak suretiyle bölgenin kalkınma potansiyelini harekete geçirmek için ve Kanyonu ve yakın çevresini değerli ve çekici kılan en önemli unsur olan bozulmamış doğal yapısını görülmeye değer bir tabiat güzelliği olan yedi adet şelaleyi ön plana çıkartmak için yapılmıştır.
YAPILAN ÇALIŞMALAR
Proje Kapsamı içinde Zonguldak İl Özel İdaresi Gökçebey Şantiyesi tarafından Dere ıslahı yapılarak oluşabilecek sel için sette çalışması ve dere yatağı dörtte üç oranında büyütülmüş olup yaklaşık 40 araçlık park alanı oluşturulmuştur.
- ALTYAPI ÇALIŞMASI KAPSAMINDA
- Uluslararası standartlar göz önüne alınarak 14 Km lik alanda bölgenin istenilen projeye uygunluğu araştırması yapılarak rapor hazırlandı. Mesire alanından birinci şelaleye kadar olan kısımda on yaşından büyük çocuklu aileler için uygun olacağı bu doğrultuda emniyet noktasına denge için düğümlü iplerle inilebilir sonucuna varılarak ipler takıldı.
- Bu doğrultuda, Süzek Deresi ve Kanyonu'nu, macera ve doğa turizmine kazandırmak amacıyla, "Süzek Kanyonu Macera Parkuru Mastır Planı" Uygulama Yapılacak alanda imalat projesi hazırlanmıştır. Bu planın temel ilkesi; ziyaretçilerin macera rotalarına kolay ve güvenli erişimini sağlanmakla beraber, güvenlik ve erişim için yapılacak düzenlemelerin korunmuş doğal yapıyı olumsuz etkilemeyecek biçimde ve düzeyde olmasıdır. Bu düzenlemelerin, mümkün oldukça az miktarda; doğal görünümü etkilemeyecek, göze batmayacak şekilde; geri alınabilir ve söküldükten sonra iz bırakmayacak nitelikte olması hedeflenmiştir.
- Altyapı çalışması kapsamında bölgenin istenilen projeye uygunluğu araştırması ve Mastır Planını hazırlayan Firma tarafından uygulama projesine göre Malzeme temini yapılarak bölgeye bir adet ahşap merdiven uygulaması, yaklaşık olarak 30 metrelik toprak tırmanma merdiven yapımı ana ve ara emniyet noktalarında yan geçiş emniyetlerinde kullanılmak üzere EN 795 standartlarına uygun yüksek korozyon dayanımlı paslanmaz çelik 11 adet Bolt, Bolt kulağı temin ve uygulaması , 11 adet Mağaracı karabinası, 100 metre Statik Güvenlik halatı, ana emniyet noktaları yanına iple iniş uyarı kartı uygulaması, 3 adet Epoksi kimyasal ankraj harcı, 40m2 alana zemin hazırlama betonu, iki adet WC kanalizasyon sistemi yapımı, su deposu sehpası ve wc kullanma suyu temini için su motoru ve boru tedariki yapılmıştır. Ziyaretcilerin kullanma suyu ihtiyacının sağlanması için dokuzyüz metre geride bulunan su deposundan su kanalı yardımı ile su temini sağlanıp yapılacak olan çeşme ile altyapı çalışması tamamlanacaktır.
B- MESİRE ALANI YAPIMI KAPSAMINDA
Gökçebey İlçe Merkezi'ne yaklaşık 4 Km uzaklıkta olan Kanyonun Parkur Başlangıcına bir mesire alanı oluşturulmuştur. Alana giriş kısmında bir adet tanıtım tabelası yirmi beş adet yön tabelası, on adet Masa Bank on adet Kamelya alışveriş yapılması ve ziyaretçilerin giyinip soyunmaları amaçlı olarak bir adet Konteynır iki adet wc konulmuştur.
C- SU DEĞİRMENİ TADİLATI
Vadi girişinden yaklaşık 2 Km içeride harabe konumunda eski bir su değirmeni güvenli olarak görsele hazır konuma getirilecektir.